Zorgbemiddeling
Moet je lang wachten voor een behandeling of opname? En is die wachttijd ook volgens de afgesproken normen te lang? Of wil jij hulp bij het vinden van een huisarts na je verhuizing? Dan kun je contact met ons opnemen voor zorgbemiddeling.
Direct aanvragen
Je kunt zorgbemiddeling online aanvragen. Na ontvangst van jouw verzoek, nemen wij binnen 5 werkdagen contact met je op.
Hoe bemiddelen wij?
Wij gaan voor jou op zoek naar een andere zorgaanbieder die de behandeling eerder kan uitvoeren. Eerst kijken we of je terecht kunt bij een ziekenhuis bij jou in de buurt. Als daar op korte termijn geen plaats is, zoeken we verder in de rest van Nederland en ook bij zelfstandige behandelcentra (ZBC). Ook kijken we over de grens, in België en Duitsland.
Voor welke behandelingen is zorgbemiddeling mogelijk?
- Afspraak bij een medisch specialist in het ziekenhuis (consult)
- Indicatie of diagnose voor verdere behandeling (diagnostiek)
- Poliklinische behandeling (zonder opname)
- Behandeling in ziekenhuis of behandelcentrum (ZBC) met opname
Afgesproken normen: wanneer is de wachttijd te lang?
Verzekeraars hebben met zorgaanbieders afspraken gemaakt over hoe snel verzekerden bepaalde zorg zouden moeten krijgen. Deze afspraken heten de Treeknormen. Hieronder hebben wij de maximale wachttijden op een rijtje gezet. Moet je langer wachten? Dan kun je zorgbemiddeling aanvragen.
- Eerste gesprek bij medisch specialist: 4 weken
- Tijd om tot een indicatie of diagnose te komen: 4 weken
- Poliklinische behandeling: 6 weken
- Behandeling met opname ziekenhuis/behandelcentrum: 7 weken
Veelgestelde vragen
U heeft recht op bemiddeling voor zorg als er sprake is van een niet-aanvaardbare lange wachttijd voor behandeling door een zorgaanbieder die deze zorg mag leveren volgens de zorgverzekering.
U kunt ook een beroep doen op ‘bemiddeling’ (advies) bij algemene vragen over de zorg. Denk hierbij aan het zoeken naar een zorgaanbieder met een bepaalde expertise of hulp bij het vinden van de juiste weg binnen de zorg. Wij bekijken samen met de verzekerde welke mogelijkheden er zijn.
Met zorgaanbieders hebben wij afgesproken dat zij binnen de wachttijden van de Treek-normen zorg verlenen. In geval van spoedzorg moet de noodzakelijke hulp zo spoedig mogelijk, dan wel binnen enkele uren, worden verleend. Vindt u zelf dat u te lang moet wachten? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen of online zorgbemiddeling aanvragen.
Wij zoeken eerst naar alternatieven in een regulier ziekenhuis bij u in de buurt. Daarna kijken we verder naar de rest van Nederland en Zelfstandige Behandelcentra (ZBC). Mocht dit niet het gewenste resultaat opleveren, dan wordt er zeker gekeken naar de mogelijkheden in België en Duitsland.